Skip to main content

Stoelentechniek

Ervaringsgerichte oefeningen brengen leven in een therapie gesprek. Therapie is namelijk veel meer dan praten. Het is bijvoorbeeld ook: rollenspelen, oefenen, met ogen dicht iets voorstellen, samen naar buiten, iets uitbeelden met poppetjes, willekeurige voorwerpen of met stoelen. De laatste tijd ben ik de ‘stoelentechniek’ weer meer gaan gebruiken en gaan waarderen. Ik leg eerst kort de kracht van de techniek uit en hoe je het doet en dan geef ik wat tips voor mensen die het zelf (vaker) willen gebruiken.

De kracht van de meerstoelentechniek

Met de meerstoelentechniek beeld je in de kamer uit wat je aan het bespreken bent. Er staan twee of meer lege stoelen die elk een onderwerp vertegenwoordigen. Dit kan gaan om verschillende kanten die in de cliënt een rol spelen, zoals in schematherapie gedaan wordt. De ene stoel staat bijvoorbeeld voor de ‘gekwetste kind kant’ en de andere voor de ‘beschermer.’ Maar stoelen kunnen voor van alles staan, bijvoorbeeld ook voor een verslaving, voor een persoon die niet aanwezig is (bijvoorbeeld bij een conflict of in rouwtherapie), voor de depressie of het vermijdingsgedrag of voor verschillende kanten van een dilemma. De kracht van de techniek zit er in dat het onderwerp beeldend gemaakt wordt en dat de cliënt ook fysiek het verschil tussen de verschillende kanten van het onderwerp ervaart. Het verrast mij heel vaak wat er met iemand gebeurt door in een stoel te gaan zitten en zich te identificeren met het onderwerp van die stoel. Het is eenvoudig en tegelijk krachtig.

Zelf de meerstoelentechniek toepassen

Afgelopen jaar las ik een boek van Remco van der Wijngaard over de meerstoelentechniek. Dit is echt een superfijn boek met duidelijke tips, een aanrader! Op internet vind je verschillende voorbeeldfilmpjes die ook echt duidelijk zijn en je een eind op weg helpen, bijvoorbeeld over toepassing in schematherapie Een aantal super duidelijke video’s over verschillende toepassingen.

 En je kunt natuurlijk een workshop volgen of een cursus in deze techniek. Om je alvast op weg te helpen deel ik de tips die mij het meest hebben geholpen.  

Tips

-Geef kort uitleg vooraf en vraag toestemming om een oefening te doen. Plaats de stoelen dan op een andere plek in de ruimte dan waar je normaal zit. (Ook online kan dit! Remco van der Wijngaard geeft in zijn boek hiervoor goede tips)

-Jij bent tijdens de oefening de regisseur. Geef de cliënt dus – vriendelijk maar wel duidelijk – aanwijzingen. “Ga, nu maar op die stoel zitten, de stoel van je verslaving.”

-Behalve als regisseur kun je de cliënt ook helpen door suggesties te doen of door de cliënt te interviewen terwijl deze in een stoel zit. “Zeg, verslaving, waarom kan Richard jou nog steeds niet loslaten?”

-Ga na de oefening weer op de oorspronkelijke plekken zitten om de oefening kort na te bespreken en af te spreken hoe de cliënt er verder mee aan de slag gaat.

-Natuurlijk voelt het soms ongemakkelijk, zeker in het begin en ook voor de cliënt. Oefen daarom eerst eens samen met collega’s of vrienden.

-Het geeft niet als de oefening een beetje rommelig gaat en anders dan verwacht. Je kunt altijd een stukje opnieuw uitproberen en al onderzoekend kom je samen tot nieuwe inzichten.

-Gebruik je de techniek vaker? Zet de stoelen dan steeds ongeveer op dezelfde plek, dat is overzichtelijk voor jou en voor de cliënt.

Ik maakte voor deze blog gebruik van:

Van der Wijngaard, R. (2022). Stoelentechniek – theorie en praktijk. Bohn Stafleu Van Loghum.

Andere blogs van ons over ervaringsgerichte oefeningen: De olifant in de kamer: mentale plaatjes en filmpjes in cognitieve gedragstherapie en CGT in actie

Nooit meer een blog missen? Geef je op voor onze nieuwsbrief via de contactbutton.

Photo by No Revisions on Unsplash

Reacties (2)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *