FAQ basiscursus CGW
Veel gestelde vragen over een CGW basiscursus
Voor wie is de cursus bedoeld?
Voor hulpverleners met een afgeronde HBO opleiding, bijvoorbeeld: verpleging, maatschappelijk werk, sociaal pedagogische hulpverlening etc. Ook hulpverleners met een afgeronde MBO opleiding kunnen in sommige gevallen meedoen. We willen dan graag vooraf overleg met je om samen te kijken of de cursus goed bij je aansluit.
Wat kun je met deze cursus?
De cursus stelt je in staat om technieken uit de cognitieve gedragstherapie in te zetten en een therapeutisch traject vorm te geven. Het hangt van je werksetting af of je dit zelfstandig doet of onder begeleiding van een collega. De VGCt geeft aan dat een CGW hulpverlener normaal gesproken onder supervisie of begeleiding van een gedragstherapeut (psycholoog / pedagoog bijvoorbeeld) werkt.
Is de cursus onderdeel van een opleidingstraject?
De cursus is geaccrediteerd door de VGCt (en nog enkele organisaties) en vormt de basis van een opleiding tot cognitief gedragstherapeutisch werker. Na afronding van de cursus is nog een supervisietraject nodig om deze registratie te behalen. Voor de exacte voorwaarden verwijzen we je naar VGCT.nl. Ook los van dit opleidingstraject is het een nuttige cursus die je goed kunt toepassen in de praktijk.
Hoeveel werk zit er in de cursus?
De cursus kent zes lesdagen van zes uur en vijf online lessen van twee uur. Samen is dit 46 uur. De totale voorbereidingstijd verschilt erg per deelnemer, maar is maximaal gelijk aan het aantal lesuren (46).
Wat gebeurt er als ik een keer een onderdeel moet missen?
Hierbij houden we de regels van de VGCt aan (ivm de accreditatie). Als je 10% of minder van de lestijd mist heeft dit geen gevolgen. Tussen 10 en 20% krijg je een vervangende opdracht. Wanneer je meer mist willen wij samen met jou een goede oplossing zoeken. Je zou bijvoorbeeld de gemiste lessen in een andere cursusuitvoering kunnen volgen.
Is de cursus ook geschikt voor deelnemers met KenJ / LVB doelgroep?
Zeker! We bieden hiervoor aanvullende literatuur en Charlotte is orthopedagoog en heeft ervaring met de KenJ doelgroep. Je kunt met de cursus ook SKJ punten halen, daar hoort bij dat je aanvullende KenJ literatuur leest.