
Boekenactie: fifty fifty
Inspiratie vinden in een praktijkboek. Altijd fijn! Hieronder zetten wij in de komende maanden een aantal van onze favorieten op een rij. We koppelen hier een actie aan, we gaan namelijk bol.com bonnen uitdelen van 50 euro, zo wordt het nog makkelijker om dat mooie psychologieboek aan te schaffen. Help jij bekendheid te geven aan onze basiscursus? Als een collega zich inschrijft en daarbij jouw naam noemt krijgt deze cursist een waardebon bij de start van de cursus en jij krijgt deze dan ook. Geen boekentip missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Favoriete boeken van Charlotte
Cognitieve gedragstherapie – de basisvaardigheden
Ik heb dit boek zelf ook veel gelezen in de CGT cursussen die ik heb gevolgd. In 2022 is deze nieuwe versie verschenen. Ik vind dat iedereen die met cognitieve gedragstherapie werkt dit boek in de kast moet hebben staan. Het is een goed basisboek CGT met up-to-date informatie. In dit boek vind je alle CGT interventies (o.a. meerdimensioneel evalueren en taartpunttechniek). Het is heel praktisch en goed uitgelegd. Ook de handige bijlagen (zoals het gedachteschema) gebruik ik zelf vaak in therapie.
Geschreven door:
Erik ten Broeke, Colin van der Heien, Steven Meijer, Annemieke Driessen en Kees Korrelboom (2022)
Tijger Tijger is het waar?
Ik ben erg fan van Byron Katie en dit prentenboek is ‘The Work’, met de 4 vragen en omkering voor jonge kinderen. Het gaat over tijger die denkt dat zijn hele wereld instort. Een wijze schildpad stelt hem vier vragen (cognitieve therapie) en dat helpt! Het boek heeft veel mooie tekeningen en weinig tekst maar doet niets af aan het toepassen van cognitieve therapie door je eigen gedachten te bevragen.
Geschreven door:
Byron Katie en Hans Wilhelm (2014)
Oplossingsgerichte vragen – handboek oplossingsgerichte gespreksvoering
Tijdens mijn opleiding tot cognitief gedragstherapeut heb ik bij Fredrike Bannink supervisie gevolgd. Door ook zelf te ervaren hoe oplossingsgerichte supervisie werkt was ik er nog meer van overtuigd hoe krachtig het werkt wanneer je vraagt naar wat iemand wel wil ipv het praten over de klachten. Het helpt mij altijd om te weten in welke relatie ik met een client zit: bezoekertypische relatie of klaagtypische relatie of is er sprake van een ‘klant’? Het gaf mij een heel andere kijk op het begrip ‘weerstand’. In dit boek kun je hier veel over lezen en worden er veel voorbeelden besproken zodat je er echt een beeld bij krijgt hoe je dit toepast in de praktijk. Dit boek bevat 1001 oplossingsgerichte vragen voor o.a algemeen gebruik maar ook voor ouders, kinderen en gestuurde cliënten.
Geschreven door:
Fredrike Bannink (2018)
Favoriete boeken van Vincent
Handboek exposure
Een boek waarbij ik meteen dacht: waarom was dit er nog niet? Exposure is een van de belangrijkste interventies in CGT. In dit boek worden de nieuwste inzichten glashelder uitgelegd en wordt ingegaan op verschillende toepassingsmogelijkheden. Daarbij is er ook aandacht voor bijvoorbeeld het gebruiken van een virtuele omgeving of het inzetten van schrijftherapie. Elk hoofdstuk sluit af met risico’s en valkuilen en de inzet bij kinderen en jongeren.
Geschreven door:
Anja Greeven en Arnold van Emmerik (red.) (2020)
Schizofrenie en bergen beklimmen
Dit boek las ik binnen een dag uit, nadat ik de auteur een keer over haar ervaringen had horen spreken op een congres. Wat een indrukwekkend verhaal! Na een rondgang langs allerlei vormen van hulpverlening vindt de auteur een eigen weg naar herstel met onder andere hulp van haar hond, familie en haar passie voor bergbeklimmen. Het boek helpt mij om anders naar psychiatrische kwetsbaarheid te kijken en meer bescheiden te zijn over onze rol als hulpverleners.
Geschreven door:
Saskia Bos (2016)
Omgaan met ‘moeilijke’ mensen
Het opbouwen van een samenwerkingsrelatie is een basis voor welke therapie dan ook. Dit boekje gaf mij nieuwe inzichten en hielp mij om anders tegen samenwerkingsproblemen aan te kijken. ‘Moeilijke mensen’ bestaan namelijk niet volgens de auteurs, wel lastige interacties en deze hebben vaak te maken met te weinig flexibiliteit van de kant van de hulpverlener. Het boekje inspireert mij om te proberen steeds een nieuwsgierige en ontspannen houding in te nemen, niet makkelijk, wel erg helpend en bovendien leuk. Vooral interessant vond ik het hoofdstuk over gesprekken met psychotische mensen. Hoe vreemd iemands ideeën ook overkomen, het is vaak verrassend zinvol om geïnteresseerde vragen te blijven stellen.
Geschreven door:
Martin Appelo, Kees Hoogduin, Marc Verbraak (red.) (2017)